dimarts, 28 de febrer del 2023

L’alcalde de Salou homenatja el Negre de Banyoles

 


L’alcalde de Salou, Pere Granados, va avançar al diumenge els actes commemoratius del Dia d’Andalusia, que se celebra avui. La festa va consistir a plantar tarongers i col·locar l’escultura d’un cavall a la plaça d’Andalusia del municipi. (Font: Ajuntament de Salou).

Els tarongers, perquè, segons el d’Albox (Almeria), és un arbre molt característic d’allà. I el cavall, perquè allà també n’hi ha molts.

L’equí en qüestió és obra de l’escultor lleonès Cosme Damián Paredes Moreno. I l’estiu passat va formar part d’una exposició col·lectiva al passeig de Jaume I.

Es tracta d’una escultura de ferro que va ser creada el 2017. Tenia el nom d’Imperioso, tal com podeu confirmar aquí. Però Granados, com si fos el gran bisbe de Salou, ha decidit rebatejar-la amb el nom de Clavelito, perquè sigui més andalús.

És el súmmum del ridícul, de la falsificació més obscena, del poc cap i dels tòpics dels nostres governants. És com si al carrer del Sol hi posessin una rèplica del negre de Banyoles perquè allà, com que fa tant de sol, és lògic que l’home estigui ben bronzejat.

Per cert, l’escultura ha costat 13.200 euros. Que això no ho diuen.