dijous, 2 de maig del 2024

Venècia combat el turisme de masses amb un peatge d’entrada

 


Després de molts anys de preparació, Venècia va estrenar dijous de la setmana passada un peatge d’entrada de cinc euros per als turistes que no tinguin una reserva d’hotel. Es tracta d’una mesura inèdita –és la primera ciutat del món a imposar una taxa d’aquest tipus– que té un objectiu clar: fer front al turisme de masses que des de fa molts anys amenaça el fràgil equilibri de la ciutat dels canals i expulsa sense fre als seus residents.

Les xifres són molt eloqüents: amb prou feines queden 50.000 habitants a les illes de Venècia –sense comptar els que viuen a terra ferma–, mentre que els dies de forta pressió hi pot arribar a haver 40.000 turistes alhora. Només l’any passat 20 milions van admirar els canals.

Després d’haver fet fora els grans creuers del centre històric, i que la UNESCO amenacés d’incloure el municipi a la llista de patrimoni de la humanitat en perill, l’Ajuntament ha decidit posar en marxa el bitllet d’ingrés.

Una setmana després, els turistes que accedeixen a Venècia afirmen sentir-se com a micos en un zoo. “Estem contra el tiquet perquè Venècia és una ciutat, no un parc temàtic. Això no és Disneyland”, subratlla Matteo Secchi, fundador de Venessia.com, una associació ciutadana famosa per les seves accions originals contra el turisme massiu.

En la primera setmana d’aplicació del tiquet Venècia no ha aconseguit rebaixar el nombre de turistes, ja que entre 15.000 i 23.000 persones han pagat cada dia els cinc euros de peatge. Al final, la xifra, simbòlica, no acaba de dissuadir ningú de comprovar de primera mà les meravelles de la ciutat, i és possible que els responsables municipals de l’Ajuntament decideixin augmentar-la després d’haver-ho estudiat amb calma durant uns mesos. I el que no pagui s’enfronta a 300 euros de multa. (Font: La Vanguardia).