dimarts, 9 de juliol del 2024

La vella estació de Sant Andreu reobrirà com a equipament de barri

 


El que segueix és un exemple de voluntat política que a Salou no existeix. La que fins fa poc més d’un any i mig va ser l’estació de tren de viatgers en servei més antiga de la xarxa ferroviària estatal d’Espanya, Sant Andreu Comtal, tindrà aviat una nova vida. L’edifici, tancat i barrat des de la nit del 2 al 3 de desembre del 2022, reobrirà a principis del 2025 reconvertit en un equipament de barri que exposarà la imatgeria festiva de la cultura popular local. Aquest és l’ús acordat per l’Ajuntament de Barcelona, que per a això ha tingut en compte les peticions de les entitats de la zona.

La conservació de l’estació, que data del 1854, estava decidida des de fa anys. No s’ha enderrocat pel seu valor arquitectònic, que és escàs, sinó per la rellevància històrica i perquè les associacions de l’entorn havien reclamat mantenir-la dreta per a usos ciutadans.

Així doncs, la idea era que quan fos substituïda per la nova, que és just al costat, les velles instal·lacions fossin un equipament de barri. Tot i que la fórmula en què es va pensar inicialment era la cessió per part del propietari –l’administrador d’infraestructures Adif– a l’Ajuntament, finalment s’ha apostat pel lloguer, en aquest cas, per un període de 20 anys, perquè és més senzill des del punt de vista burocràtic.

Ja s’estan fent tasques de sanejament, neteja i seguretat per adequar l’espai com a equipament municipal. Alhora, l’Ajuntament està treballant amb el teixit associatiu del barri per concretar els detalls del futur ús. (Font: La Vanguardia).

A Salou, l’alcalde, Pere Granados, vol enderrocar l’antiga estació, malgrat les peticions ciutadanes i de partits (Vox, PP, USAP i Junts), que demanen salvar-la i donar-li un ús ciutadà pel seu valor històric.