dijous, 8 d’agost del 2024

De sabors i òperes bufes

 


Semblem oblidar que més enllà del dolç i el salat també tenim el sabor amarg i àcid.

En aquesta òpera bufa que són els noticiaris de tendència predominant i contrari al que se suposa que hagués de ser la seva funció primària, la notícia, la crònica adquireix aquest fatal dualisme en el qual s’ha convertit qualsevol expressió de caràcter públic; blanc o negre.

Si a això afegim la moral (amoralitat) dominant del que se suposa la correcció política, llavors qualsevol visió o posició amarga o àcida només es pot esperar una pluja d’epítets digna d’una obra d’Homer.

La covardia general i generalitzant que és el dia a dia del quefer dels éssers res, que tendeixen a omplir les voreres dels nostres carrers i aquestes autopistes de la informació, no són més que les icones de la nostra subordinació interior, la nostra covardia i claudicació pública davant la iniquitat.

Em recordo d’aquest tango de Santos Discépolo, Cambalache, que tan meravellosament cantava Serrat. La lletra d’aquesta cançó la tènia pegada a la porta del meu armari quan encara vivia a la casa dels meus progenitors.

Han passat ja gairebé quaranta anys i si llavors ja tenia aparença de realitat la seva lletra, avui és sens dubte una crònica de la realitat. A vosaltres us deixo el dolç i el salat. L’amargor ja és part del meu sabor diari. L’àcid serà una cosa que espero compartir amb tots vosaltres.

Una col·laboració d’Hispania Posterior.