dijous, 22 d’agost del 2024

Sorolls de matinada

 


Cal esperar que sigui nit tancada. Despertar-se i escoltar. Sempre hi ha diversos gossos bordant a les tres de la matinada en alguna part. Se’ls sent lluny, però creen un sentiment de proximitat com el soroll del trànsit sobre les carreteres que passen per fora de les ciutats. Després alguna moto. Aquests sons em situen en aquest aquí i ara que és tant de dir en qualsevol conversa. Diria que fins em tranquil·litzen, com els grills a l’estiu amb la finestra oberta i la cortina onejant amb aquella brisa que acaricia el bon dormir.

Durant el confinament, a la urbanització de Miami, el no soroll de la nit, feia una mica de por com de pel·lícula dolenta de zombis. A la ciutat, a aquestes hores de bruixes, el que s’escolta són els conductes de ventilació expulsant la respiració de centenars d’edificis. Un soroll sord que el mateix arriba a l’habitació d’un hospital que a l’última planta d’un hotel de cinc estrelles. Després, les frenades en els semàfors i les veus amb un cert eco d’indolència dels tranuitadors.

Em diu una amiga que ella no fa plans, que no surten.

Ens fem grans i tenim aquest sentiment que es va acabar la festa ja fa temps.

Uns se’n van, uns emmalalteixen... uns altres es queden sols i alguns es queden en el seu refugi, més o menys acompanyats i preguntant-se què passa amb el món.

Tot això crea neguit.

Visc amb la constància necessària i imprescindible de tenir objectius i il·lusions. De moment, menys la loteria, m’ha funcionat tot. També visc l’aquí i ara, però sé que hi ha alguna cosa més, allí on se’m perd la vista, més lluny d’on prové el so dels gossos nocturns.

Normalment, ho invento jo, per molt que busqui, és la meva creació. Per això sé que existeix, i és l’única raó de què una vegada aconseguit, he de proposar-me un altre objectiu.

No és ambició ni falsa expectativa. És vida i lluita.

Com diu Lamberto García, amic, coreògraf i mentor d’artistes: “Mou-te, no ets un arbre”.

No podem paralitzar-nos cada vegada que alguna cosa surt malament, canvia massa o ens espanta.

Al meu entendre, sense conflicte no hi ha coneixement ni superació.

Massa tranquil·litat, massa aliment i comoditat, massa por i massa seguretat ens limiten o anul·len la voluntat i fan d’allò que podria haver sigut extraordinari, solament una vida anodina i moltes vegades desaprofitada. Ens fan arbres arrelats en les autoafirmacions complaents que poden variar de color en qualsevol moment.

Som tan lliures d’anar i venir, d’equivocar-nos i encertar, que és un deure més que un dret per honrar aquells que en donar-nos la vida, pot ser que renunciant a les seves recerques vitals i amb molt menys que poder-nos oferir, ens van portar fins aquí.

Atreveix-te, atrevim-nos, no són somnis ni desitjos ni esperances. Estem vius... encara.

Carolina Figueras Pijuán, directora artística-coreògrafa i creativa. Autora del llibre Memorias de una corista.