dissabte, 23 de març del 2013

Nova guerra pel consorci



Els ajuntaments de Salou i de Vila-seca mantenen la seva particular guerra pel consorci de Port Aventura. El nou episodi d’aquesta interminable batalla l’ha posat al descobert Salou, en denunciar que Vila-seca ha desestimat la seva darrera proposta. Una oferta que, d’una banda, plantejava que Port Aventura pagués el 57% dels seus impostos a Salou i el 43% per Vila-seca per les edificacions ja existents (“tenint en compte que el percentatge que correspon a Salou és molt superior, del 86%, diu Salou), i, de l’altra, que les edificacions futures tributin només al municipi on es construeixin. Això vol dir que com que Barcelona World s’ha d’aixecar en terrenys de Port Aventura al terme de Salou, seria el nostre ajuntament qui recaptaria aquests impostos. Un plantejament que Vila-seca no accepta de cap manera, perquè aleshores no rebrien ni un ral. Aquest rebuig ha originat dures crítiques de l’ajuntament de Salou, que ha acusat Vila-seca de mantenir una postura absolutament immobilista i contrària al diàleg. Acusacions que Vila-seca ha contestat dient que ha estat Salou qui ha torpedinar la comissió d’experts creada per trobar una solució al problema. En fi, que tal com està el pati els alcaldes Pere Granados i Josep Poblet no es posarien dacord ni engatant-se a la Saloufet. Reprodueixo tot seguit el que publica avui Javier Díaz Plaza al Diari de Tarragona:

Vila-seca i Salou no s’entenen. El Consorci del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) —organisme que gestiona la fiscalitat de Port Aventura i el futur BCN World— va expirar fa tretze mesos i encara no han arribat a un acord per constituir-ne un de nou. Ahir, els dos ajuntaments van evidenciar el seu distanciament a través de dos comunicats pujats de to.
El consistori de Salou acusa Vila-seca de tenir una actitud «d’absolut immobilisme i rebuig sistemàtic de totes les propostes que surten de Salou, fins i tot les més generoses i raonables». Vila-seca respon que «la via d’airejar constantment el ‘jo tinc la raó’ i ‘els altres són uns intransigents’ no és el camí pel qual hem optat. Quan tot acabi, que acabarà bé, és quan parlarem de tot el que hem fet perquè vagi bé, no per quedar bé».
L’última proposta de Salou consistia en un repartiment de la fiscalitat del 57% per Salou el 43% per Vila-seca, «tenint en compte que ens correspon el 86%», apunta l’ajuntament salouenc, que es basava en la distribució dels recursos fiscals que generen «els terrenys edificats amb les edificacions existents en l’actualitat». «La proposta va ser rebutjada», remarca.
Vila-seca manté que en tot moment ha portat les negociacions «confiant en la comissió d’experts (creada perquè les dues parts arribessin a un acord) i proposant-hi les diverses fórmules per buscar una solució al problema plantejat per Salou. Aquesta comissió, abans que acabés el seu treball, va ser torpedinada per l’alcalde de Salou».
Defensa dels seus interessos
Salou contraataca: «L’actitud de Vila-seca és negativa i dificulta el diàleg, obstruint un possible i necessari acord. Vol mantenir la seva pretensió sobre uns impostos que no li pertanyen».
Per aquest motiu —continua—, «és just que l’ajuntament de Salou defensi els seus drets i no permeti que s’apropiïn d’allò que li correspon de ple dret, com són els impostos de tots els ciutadans».
Vila-seca conclou que seguirà «com sempre, sense produir estridència i apostant per un clima de concòrdia, entesa i esperit de col·laboració amb Salou». I llança un missatge, «no qui més crida més raó té, sinó que la paciència, l’actitud constructiva i la voluntat d’acord són els bons camins per trobar solucions».
La junta es reuneix els dilluns
La junta del Consorci del Centre Recreatiu i Turístic (CRT), formada per la Generalitat de Catalunya i els ajuntament de Vila-seca i Salou, es tornarà a reunir el dilluns per aprovar, entre altres coses, les llicències referents a les novetats de Port Aventura per a aquesta temporada. Fonts municipals de Salou asseguren que impugnaran totes les decisions que es prenguin perquè aquest organisme «ja no té competències».