dijous, 30 de maig del 2013

Granados canvia de parella



L’oferta que ahir li va fer el PSC a l’alcalde de Salou, Pere Granados, de garantir l’estabilitat política a l’ajuntament si trenca el pacte de govern amb el PP (és a dir, d’oferir-se a Granados perquè foti fora Mario) acapara protagonisme avui a la premsa comarcal. El Diari Més obre portada amb el següent titular: El PSC empeny Granados a trencar el pacte amb el PP i promet estabilitat. Mentrestant, el portaveu del PP i, en teoria, alcalde el darrer any de mandat, Mario García, està convençut que el pacte de govern amb CiU es complirà. Tot i que ell deu ser l’únic que veu el seu futur de color de rosa, ja que el més probable es que aviat li toqui ballar sol. Reprodueixo tot seguit la crònica de Silvia Jiménez al Diari Més:

El compte enrere ha començat. En ple equador de mandat municipal i quan tot just falta només un any perquè es faci el traspàs de l’alcaldia de CiU al PP, la cursa de fons per impedir que Mario Garcia (PP) agafi la vara entra en la seva recta final.
El grup municipal del Partit dels Socialistes garantirà l’estabilitat del govern de Salou en el cas que es trenqui el dèbil pacte de govern entre CiU i PP. Ho farà des de l’oposició, no pas des del govern. És la voluntat del PSC i així ho feia saber ahir a l’alcalde, Pere Granados, i a tot el ple, de forma pública i fent oficial el que en el darrer any ja corria pels passadissos i, de fet, pels carrers del municipi.
L’aprovació ahir en el ple de la nul·litat de dos convenis i diverses factures vinculades a la polèmica Escola de Comerç de Salou –que depenia del PP en l’anterior mandat– era el detonant que a ningú agafava per sorpresa després que els socialistes hagin convertit l’afer, durant els darrers mesos, en el taló d’Aquil·les del pacte local.
«Si com a conseqüència de tot el procés que comença, es produeix alguna imputació o es deriven responsabilitats polítiques o jurídiques i l’alcalde ha de prendre certes mesures, que estigui tranquil, perquè el nostre grup municipal donarà estabilitat al govern local fins al final del mandat», deia ahir el portaveu del PSC, Zacarías Henar, davant de tot el plenari durant la seva explicació de vot.
I és que, el proper dilluns, l’alcalde de Salou, Pere Granados, mantindrà una reunió amb els serveis jurídics de l’ajuntament per decidir quines accions emprendre i si es demanen responsabilitats per la tasca que va dur a terme en l’anterior mandat l’exdirector de l’Escola de Comerç de Costa, Jesús Mármol, qui hauria signat convenis i contractes en nom de l’ajuntament sense tenir potestat per fer-ho.
Els socialistes estan convençuts que es derivaran responsabilitats també cap a Pedro Lavilla, actual regidor d’Acció Social que va ostentar la regidoria de Comerç entre el 2009 i el 2011, i que és, per tant, el responsable polític i coneixedor de les actuacions que va dur a terme Mármol, càrrec de confiança del PP.
Els socialistes van voler deixar clar que garantiran l’estabilitat del govern de Granados des de l’oposició i no des del govern, assegurant així que CiU continuï ostentant l’alcaldia en cas que es trenqui el pacte.
Fonts properes a l’ajuntament salouenc afirmen que l’oferiment incondicional dels socialistes podria tenir preu donat que el traspàs de l’alcaldia en el darrer any de mandat ha estat un dels acords del pacte CiU-PP difícil de pair des del principi. Així les coses, el PSC esperaria obtenir un rèdit polític de cara al proper mandat amb forma d’una nova aliança.
«Si imputen a Lavilla, Granados ha de prendre decisions. S’han d’exigir responsabilitats, la justícia ha d’actuar», insistia Henar en acabar el ple.
Moció de censura
«Si en algun moment a algú se li acut presentar una moció de censura, que no comptin amb nosaltres», advertia el portaveu socialista.
L’oferiment de Zacarías Henar a Pere Granados enmig del plenari va provocar el silenci a la fila del Partit Popular i les paraules d’agraïment del propi alcalde.
«Els pactes no poden emparar-se en contra de la Llei. Li agraeixo l’oferiment per garantir la governabilitat davant d’una hipotètica crisi. Gràcies», eren les paraules de Granados als socialistes davant dels socis de govern.
Convençut d’ocupar l’alcaldia
Per la seva banda, el líder popular, Mario García, trencava el seu silenci en acabar el ple: «Vam arribar a un pacte amb CiU i els pactes es fan per complir-los. Estem a meitat de la legislatura i teòricament, d’aquí a un any, hauré de presidir l’alcaldia. Estem convençuts que així serà».
Sobre l’oferiment del PSC, García afirmava que «el PSC fa la seva feina, està a l’oposició i fan el que han de fer, però tot plegat pot generar inseguretat entre els ciutadans perquè exposar aquesta hipòtesi públicament no fa cap bé al municipi».