dimarts, 30 d’abril del 2013

Oyonate vol denunciar la policia



És possible que conegueu o que hagueu sentit a parlar de Juan Oyonate. Propietari de la gestoria Gestram, president de l’associació de veïns Covamar, tresorer de l’escola Elisabeth, promotor de la revista L’Esclafit i president de la Partit Avança Salou, amb el qual pretenia presentar-se com a cap de llista a les darreres municipals, va ser detingut el juny del 2010 per la seva presumpta vinculació amb la màfia russa. Tot i que va ser posat en llibertat pocs dies després. El passat mes de març, gairebé tres anys després de procés judicial, va ser exculpat dels delictes que se li imputaven (bàsicament, blanqueig de diners), raó per la qual ara ha anunciat la seva intenció de querellar-se contra la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra per detenció il·legal. “No hi ha diners per pagar el dany moral i econòmic que m’han fet”, va declarar no fa gaire al Diari de Tarragona. Ara, a través de l’agència Efe, denuncia que malgrat haver estat exonerat de culpa, la justícia li segueix aplicant unes mesures cautelars que qualifica de salvatges. Com ara tenir els comptes bancaris bloquejats i la confiscació dels seus cotxes i joies. Tot molt estrany i il·lustratiu que qui dorm amb nens es lleva mullat. Reprodueixo el despatx d’Efe que publica avui el Diari Més:

L’empresari salouenc Juan Oyonate ha anunciat que està ultimant els detalls «per interposar una querella criminal contra la Policia Nacional (Udyco) i els Mossos d’Esquadra, entre altres coses per falsedat de documents». L’anunci arriba després que el titular del jutjat d’Instrucció número 3 de Madrid hagi acordat el sobreseïment provisional particular per a tots els detinguts, excepte el principal responsable, al juny del 2010 per la seva presumpta implicació en la segona part de l’Operació Java contra les màfies de l’Est. Cal recordar que l’empresari, propietari d’una gestoria va ser detingut i poc després posat en llibertat.
L’empresari, considera «incomprensible» que el mateix fiscal que va sol·licitar la seva detenció i l’adopció de totes les mesures cautelars demani gairebé tres anys després, de motu propio, l’arxiu dins de la fase d’instrucció.
I és que el titular del jutjat d’Instrucció número 3 de Madrid ha acordat l’arxiu provisional particular per a tots els detinguts. La interlocutòria del jutjat es fa ressò de la petició del fiscal en el mateix sentit i acorda «el sobreseïment provisional parcial per a tots els imputats excepte per a Botyr Rakhimov», que està fugit. També acorda «alçar les mesures cautelars personals i reals vigents en el conjunt dels imputats a excepció de les mesures personals i reals adoptades sobre Botyr Rakhimov». Igualment, acorda «la devolució dels efectes intervinguts a tots els imputats a excepció de Rakhimov», i «l’arxiu provisional de la causa mentre Botyr Rakhimov sigui trobat».
L’Operació Java
El 15 de juny de 2010, la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra van desarticular una organització russogeorgiana per blanquejar importants sumes de diners, amb la detenció a Barcelona i Tarragona de sis presumptes caps mafiosos, en una operació que culminava la batuda del mes de març d’aquest any a tot Europa contra les màfies de l’Est.
Entre els sis detinguts a Catalunya en la segona fase de l’Operació Java figuraven el cap del clan mafiós i un ex comandant de la policia armènia. Els Mossos i la Policia Nacional van practicar 17 registres a Salou, Vilafortuny-Cambrils, Reus, Cunit i Barcelona, on va confiscar nombrosa informació sobre les societats de l’organització desarticulada.
Els detinguts regentaven diversos negocis des dels que pel que sembla blanquejaven diners, com hotels, prostíbuls i restaurants, ja que estan considerats «delinqüents de coll blanc».
Dos dies després, aquest magistrat de l’Audiència Nacional va decretar presó defugible sota fiances d’entre 20.000 i 100.000 euros per a cinc dels sis arrestats, mentre que va deixar en llibertat a l’empresari de Salou Juan Oyonate, a qui va imposar compareixences quinzenals i va prohibir abandonar el país. Respecte a Oyonate, de 43 anys, el magistrat assegurava que des de la seva gestoria de Salou assessora a algunes entitats dels imputats. Sobre això, Oyonate ha indicat que després de més de dos anys i nou mesos de la seva petició, i «a petició del mateix fiscal anticorrupció, José Grinda», el jutge ha dictat un acte de sobreseïment per a tots els detinguts. «A data d’avui seguim tots els imputats patint unes mesures cautelars salvatges (bloqueig de tots els comptes bancàries, segrest de tots els nostres vehicles, confiscació de totes les joies de les nostres famílies, confiscació de tots els diners en efectiu el dia de la detenció, incloent els 30 euros que portava la meva dona en el seu moneder de mà, impossibilitat de disposar dels nostres habitatges, etc...), a l’espera que es realitzin els tràmits necessaris per al desbloqueig i devolució de tot», ha afegit Oyonate.