dimarts, 23 d’abril del 2024

Salou descobreix l’art de llegir al revés

 


Amb motiu de la diada de Sant Jordi, que avui es commemora, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Salou, Julia Gómez, va destacar ahir la importància d’aquesta celebració “com a pilar fonamental de la cultura catalana”.

“Sant Jordi no és només un dia per regalar roses, sinó una ocasió per fomentar la lectura entre tots els ciutadans”, afegeix.

La nota distribuïda per l’Ajuntament està carregada de tòpics. Perquè sempre fan bonic. A tothom agrada les frase fetes. Per exemple, quan diu que “la lectura és una finestra oberta al món, que ens permet viure mil vides abans de morir”. Una variant de la frase de l’escriptor nord-americà George R.R. Martin (“Un lector viu mil vides abans de morir. El que mai llegeix només en viu una”), que Gómez s’apropia sense esmentar-lo.

O quan assenyala que “una societat que llegeix és una societat rica”, frase de Concha Quirós, propietària de la llibreria Cervantes (Oviedo), a la qual Gómez tampoc cita.

Per acabar dient que “sempre he imaginat que el Paradís serà una mena de biblioteca”. Aquesta vegada la regidora sí que en cita l’autor: Jorge Luis Borges. Tot i que la frase no apareix exactament així en cap de les seves obres.

És cert que Borges es refereix al Paradís com una biblioteca universal en alguna de les seves creacions literàries, però la cita de Gómez és un còpia i pega de pàgines fake d’internet. Perquè, insisteixo, l’escriptor argentí mai no ho va dir com ella ho arreplega.

Per cert, si us fixeu bé a la foto, és postureig. Fins al punt que el llibre de sota està al revés.