dijous, 19 de setembre del 2024

L’agitador Jaume Ciurana

 


Volíem trobar-nos fa setmanes, però ho hem fet avui per casualitat.

Actor, professor i director de teatre. Tremend agitador cultural. Jaume Ciurana és resident i benvolgut a Salou però reconegut, i més professionalment, en la seva justa vàlua a Reus.

L’artista més autèntic i veterà de Salou, mai va dir que no a cada proposta que li vaig fer de col·laborar, quan jo era una nouvinguda el 1994. Em va acollir amb els braços oberts. Com es comporta la gent de teatre professional, la majoria de bé, que forma aquesta gran família rara d’éssers inadaptats a la societat desmotivada.

En aquest desert urbà, ple de suspicàcies i gelosies, he retrobat a un company, jovial i autèntic, que parla el meu idioma, quin consol. Entenem en directe i en diferit les anècdotes i inquietuds de la vida artística.

Anem cap a una edat on en lloc d’enfonsar el cul en el sofà i queixar-nos de la postmodernitat que està destrossant la nostra professió, començant pel salari i acabant per tant director que hauria de canviar de camell abans de cobrar per idees grotesques fruit d’un mal tripi, volem fer coses útils per a tots. Que encenguin l’espurna de les vocacions en els nens i en els joves i que reconfortin als adults.

Menys pantalles amb efectes 3D i més butaques enfront d’una tarima, i l’acció massiva en actes populars, on la vida es pot explicar i inventar en incomptables formes a quina més fantàstica.

La sort que té Reus la podria haver tingut Salou, si haguera comptat amb ell per dècades.

Jaume, per mèrit propi, hauria de ser a hores d’ara el líder i mestre del teatre propi i amb lletres majúscules en aquesta ciutat. Ocupar un càrrec d’acord amb el seu vast coneixement sociocultural i festiu. Però... sense un àpex de tristesa i amb molt de sentit comú, sap on viu i amb qui... però mai sota qui. Sap qui el mereix, i això el fa vencedor.

L’he vist radiant, i me n’alegro tant per ell com per la seva família. Me n’alegro per Reus, i no ho faig per Salou perquè s’ha perdut un talent local impagable i irrepetible. Tanta propagada això del talent local, però solament un eslògan per a quedar bé davant de qui tard o d’hora, obrirà els ulls i agafarà la motxilla, i com ell trobarà el seu lloc en una altra part. Ningú és profeta en la seva minúscula terra cremada culturalment de Salou. La llista és llarga, ell solament l’encapçala, però amb perspectiva serena, sentit crític, ple d’entusiasme contagiós i de lluny.

Gràcies, Jaume, per tot el que vas voler fer i vas fer sense comptar amb el suport de ningú, més que alguns veïns que, per cansament, ho van anar deixant.

Així està Salou, sense si més no un amateurisme florent que es projecti amb un futur brillant.

Ja va haver-hi qui et va saber valorar i donar l’immens espai que ets capaç d’abastar.

El Bravium teatre té el luxe de tenir-te i jo el de poder conversar i comptar amb el gran company que sempre has estat.

Et felicito.

Foto de Josep M. Montserrat.

Carolina Figueras Pijuán, directora artística-coreògrafa i creativa. Autora del llibre Memorias de una corista.