dijous, 12 de setembre del 2024

Salou honora un genocida

 


Amb motiu de la Festa del Rei Jaume I del cap de setmana passat, l’Ajuntament de Salou va organitzar una conferència sobre la vida del monarca. Suposo que a la xerrada s’incidiria que Jaume I va ser un genocida per l’alt grau de violència emprat i l’extermini d’una gran part de la població autòctona.

Aquest episodi en concret va passar el 1229. Quan Jaume I va desembarcar no s’ho va pensar dues vegades a l’hora d’avançar i conquerir la ciutat de Madina Mayurqa (l’actual Palma de Mallorca).

Durant la presa de la ciutat i els dies posteriors, es van produir matances massives de la població musulmana. Els relats històrics documenten que molts habitants van ser assassinats, mentre que altres van ser esclavitzats.

Al seu Llibre dels feits, Jaume I descriu la seva campanya amb un to triomfal, com un gran èxit militar i religiós. Tot i això, la magnitud de la violència i la brutalitat contra els habitants de l’illa ha fet que alguns historiadors moderns, analitzant aquests fets des d’una perspectiva d’ètica contemporània, considerin que les accions podrien qualificar-se com a genocides.