dimarts, 27 d’agost del 2013

El disbarat de Vil·la Alexander



L’ajuntament de Salou ha recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la sentència del jutjat del contenciós administratiu número 1 de Tarragona que anul·la part de la llicència d’obres concedida a Turispatrimonial per construir el restaurant Vil·la Alexander a l’antic xalet Villa Enriqueta, al començament del passeig de Jaume I. Si el TSJC ratifica la sentència, la negligència dels governs d’Esteve Ferran, que el 2004 va concedir la llicència d’obres, i del tripartit (PSC-CiU-RDS), que el 2007 va donar la llicència d’activitat, ens pot sortir molt cara, ja que Turispatrimonial, si es veu obligat a tancar el restaurant, reclamarà indemnitzacions multimilionàries pel perjudici causat. La història del que ha passat podria figurar amb lletres d’or en els annals dels disbarats: l’ajuntament va autoritzar els propietaris de Vil·la Alexander a tirar endavant una obra que anava en contra del que marca el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. La qual cosa, en cas de confirmar-se la sentència, fóra molt greu, ja que representaria que Turispatrimonial va fer cas omís de les normes urbanístiques amb el vistiplau de l’ajuntament, que és qui té l’obligació de vetllar pel compliment de la llei. Dit d’una altra manera: el consistori va permetre que Turispatrimonial construís un restaurant al seu gust i sense fer cas del Catàleg de Béns Protegits, el qual preservava el xalet Villa Enriqueta pel seu valor patrimonial. Les infraccions comeses són les següents:

-Haver adossat un cos d’ascensor a l’edifici protegit.
-Creació d’un soterrani que modificava els elements estructurals.
-Substitució dels forjats i desaparició d’altres elements.
-Modificació d’espais exteriors.
-La balconada i balustrada de la terrassa del primer pis, que primer van ser enderrocades i posteriorment reconstruïdes, incompleixen el catàleg.
-Modificació dels buits de les finestres.
-Eliminació de part de la tanca original al carrer del Mar.

La sentència ara recorreguda considera que la llicència d’obres concedida, pel que fa a les irregularitats esmentades, és nul·la pel fet de vulnerar la normativa urbanística. I tot i que la llicència d’activitat no pot ser declarada nul·la, és com si ho estigués, ja que, si es confirma la sentència, quedarà sense efecte. I tot per culpa de la negligència dels nostres polítics. Dalt, vista parcial de la façana principal del restaurant, amb el nom d’Enriqueta també destrossat.