divendres, 9 d’agost del 2013

I si el pacte s’avorta?



El pacte de govern entre CiU i PP entra en zona de perill (vaja, que podria trencar-se) com a conseqüència de l’assistència del portaveu municipal popular i primer tinent d’alcalde, Mario García, a la reunió convocada ahir pel delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, sobre el consorci de Port Aventura. Així ho interpreta el Diari Més en la seva edició d’avui, en què es fa ressò de les crítiques abocades per l’alcalde de Salou, Pere Granados, al seu soci de govern per participar en la trobada. Per la seva banda, el PP de Salou considera que Granados treu les coses de mare. Reprodueixo tot seguit la informació de Silvia Jiménez:

La tensió entre l’alcalde de Salou, Pere Granados, i el seu soci de govern, Mario Garcia (PP), va entrar ahir en zona de perill. L’assistència de Mario García a la reunió convocada pel delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, per explicar el posicionament de la Generalitat envers el polèmic Consorci Recreatiu i Turístic Port Aventura (CRT) va portar l’alcalde salouenc a l’avantsala per trencar el pacte.
Mentre Mario Garcia, acompanyat del portaveu del grup municipal socialista de Salou, Zacarías Henar, i el regidor Manuel Macho-Quevedo, escoltaven les raons de Joaquim Nin a la seu de la delegació del Govern a Tarragona, Pere Granados titllava el portaveu popular de «deslleial» i manifestava que la seva assistència a la trobada –a la que CiU, UMdC i RDS no hi van anar– «tindria conseqüències». Granados feia aquestes declaracions davant dels micròfons de la Cadena Ser on va criticar al portaveu popular de «no ser al costat de l’alcalde» i de «no defensar els interessos de Salou».
«Els únics que han demostrat fermesa, coherència i lleialtat als acords de la corporació municipal, respecte a la institució municipal i confiança amb l’alcalde, són els grups municipals de CiU (i els regidors de FUPS), RDS, UMdC i un regidor d’UTPS; el portaveu del PP no hauria d’haver fet aquest pas en fals ni entrar en aquest joc de dividir el govern municipal, perquè està fent el doble joc i avala la tesi d’aquells que volen beneficiar Vila-seca», d’aquesta manera, FUPS –partit de Granados– donava força a les crítiques de l’alcalde a través d’un comunicat fet públic ahir a la tarda.
I és que la reunió convocada ahir per Nin ha estat interpretada des de part de l’ajuntament de Salou i del seu govern com «una maniobra política amb el propòsit de desautoritzar la màxima autoritat municipal, l’alcalde», segons deia el mateix comunicat de FUPS.
La resposta de Mario García no es feia esperar i ahir a la tarda afirmava, mitjançant un comunicat, que «respectem l’opinió de l’alcalde, però no estem d’acord amb la mateixa». «Si ell veu com un acte de deslleialtat escoltar la Generalitat i exposar una vegada més el posicionament de l’ajuntament de Salou i del nostre partit sobre el CRT, és evident que té una visió molt distorsionada de la realitat», afegia el portaveu popular.
De fet, lluny d’atiar la polèmica, la necessitat de realitzar les reunions entre la Generalitat i les formacions polítiques de Salou en un altre format va ser una de les demandes que el PP de Salou i el PSC van traslladar al delegat del Govern a Tarragona. Es va plantejar que les pròximes reunions es fessin a Salou, amb format de junta de portaveus –que acostuma a presidir l’alcalde– per garantir la presència de Pere Granados.
Per la seva part, el delegat del Govern, manifestava que, per la seva part, no hi havia cap inconvenient en celebrar les reunions tal com PP i PSC demanaven.
«Des de fa dos anys que el Govern parla amb els alcaldes de Salou i Vila-seca i hem considerat que era bo convocar als grups municipals perquè coneguin el posicionament a la seu del govern perquè era la Generalitat la que convocava», afegia Nin.
Sobre l’absència de tres partits a la trobada, «res a dir», puntualitzava Nin.
Bones impressions
Més enllà del desgast del pacte de govern que sembla haver provocat aquesta reunió convocada per Joaquim Nin, el cert és que tant Zacarías Henar i Mario García feien ahir una valoració positiva de la trobada.
«Hem agraït la convocatòria al delegat del Govern, però també li hem dit que això no significa que estem d’acord amb el que se’ns planteja sobre la distribució dels impostos del CRT. De la mateixa manera que ens han cridat per explicar-nos el posicionament de la Generalitat voldríem que se’ns hagués convocat abans d’aprovar l’esmena al Parlament que va prorrogar el repartiment de la fiscalitat al 50% entre Salou i Vila-seca», deia Zacarías Henar.
Segons el portaveu socialista, en la darrera proposta de repartiment sobre el 57%-47%  de la Generalitat, «només es té en compte la quantitat de terrenys que ocupa cada municipi i no pas la qualitat».
Inversions, no compensacions
D’altra banda, el delegat del Govern, Joaquim Nin, valorava part de la proposta que ha fet l’ajuntament de Salou per arribar a un acord. Aquest consistori vol que la Generalitat compensi amb inversions al municipi els impostos que deixaria de percebre si accepta el repartiment tributari del 57%-43% .
«Pel Govern una cosa és el repartiment de la fiscalitat en el marc del consorci i una altra és un acord bilateral al qual pot arribar la Generalitat amb l’ajuntament de Salou», explicava ahir Joaquim Nin.
La proposta de Salou planteja que les «compensacions» siguin revisades periòdicament per comprovar si les inversions fetes per la Generalitat cobreixen les quantitats econòmiques que el municipi deixaria de percebre si renuncia a part de la fiscalitat que li correspon. Aquest també és un dels punts de discòrdia entre Salou i la Generalitat. «El problema és com es garanteixen les inversions, perquè un acord de govern pot ser anul·lat per un altre acord. Volem formules per garantir-les», deia Henar.