dilluns, 19 d’agost del 2013

Pere, tal faràs, tal trobaràs



Si la venjança és un plat que es menja fred (i ho és), cal reconèixer que Mario García, primer tinent d’alcalde de l’ajuntament de Salou i portaveu del grup municipal del PP, ha sabut esperar la seva oportunitat per endinyar-se-la bé a l’alcalde, Pere Granados. Va ser dijous passat (bé, en realitat a primeres hores del divendres) quan el regidor de Seguretat Ciutadana i mà dreta del Mario, Marc Alarcón, va ordenar tancar els xiringuitos de platja perquè eren les dues de la nit i incomplien flagrantment l’horari. Segons la normativa, els xiringuitos han de tancar a la una, amb una hora més de marge per recollir i netejar la parada. I tot i que la regidora de Platges, Julia Gómez (CiU), els havia autoritzat a romandre oberts fins a les quatre de la matinada perquè la nit del 15 d’agost és quan més calaix poden fer, el problema és que aquest permís va ser de paraula. I amb l’excusa que el PP no havia estat informat del canvi d’horari, perquè Granados i Mario, tot i ser socis de govern no es parlen, Alarcón, per indicació de Mario, va ordenar a la policia local que advertís els propietaris dels establiments que si no tancaven immediatament serien multats amb 1.500 euros. Ja us podeu imaginar l’emprenyamenta que van agafar Júlia Gómez i Pere Granados per haver estat desautoritzats (Gómez no fa res que no li digui Granados) i haver-se-la d’embeinar, sobretot davant la lògica protesta dels xiringuiteros. En resum, una mostra més que el pacte CiU i PP no se sosté i que, si s’aguanta, és perquè Granados intenta retardar al màxim el fet d’haver de governar en minoria, mentre que al PP ja li convé electoralment aparèixer com a víctima d’una egolatria. Reprodueixo tot seguit el que ha publicat avui Silvia Jiménez al Diari Més:

Un conflicte de competències entre dues regidories de diferent color polític —Platges (CiU) i Seguretat Ciutadana (PP) — ha acabat esquitxant el col·lectiu de guinguetes de platja de Salou durant una de les nits mes importants de l’any per aquests empresaris: la del 15 d’agost, la nit del castell de focs d’artifici de les Nits Daurades.
El passat 15 d agost, les guinguetes de platja de Salou tenien autorització per romandre obertes fins a les quatre de la matinada, quan habitualment tanquen a les dues. Això, al menys, és el que creien els concessionaris dels xiringuitos. A les dues, però, una patrulla de la policia local va recórrer les platges instant-los a tancar portes, ja que —si no ho feien— corrien el risc de ser sancionats amb 1.500 euros.
Segons la versió del regidor de Seguretat Ciutadana de Salou, Marc Alarcón, «la regidora Julia Gómez va donar permís verbal als xiringuitos per obrir fins a les quatre, però no em va dir res, i no es va signar cap decret autoritzant a ampliar l’horari d’aquests establiments».
Per aquest motiu, segons Alarcón, la policia local va procedir a informar als xiringuitos de la seva obligació de tancar a les dues, sota el risc de ser sancionats si no ho feien. Tot i així, segons el titular de Seguretat Ciutadana, «no es va obrir cap expedient sancionador, la policia no va fer cap denuncia».
El regidor popular diu que la regidora esmentada no el va trucar per informar-lo de l’autorització excepcional. «No em va dir res, però tampoc no hi ha cap decret signat que els autoritzés a tenir un horari diferent la nit del 15, que es el tràmit que s’ha de seguir a qualsevol administració pública», deia ahir Alarcón.
«Hi ha una pèssima comunicació i el ciutadà ho ha de patir», puntualitzava Alarcón.
La carta
La regidora de Platges, Julia Gómez, va adreçar l’endemà una carta als xiringuitos de Salou davant l’allau de trucades de queixes que va rebre. En la missiva, Julia Gómez demanava disculpes als propietaris de les guinguetes i assegurava que ella es va encarregar personalment de gestionar l’autorització per tancar més tard del que es habitual.
«Aquesta situació es produeix perquè, contravenint expressament les meves ordres com a regidora de Platges, el regidor de Seguretat Ciutadana, Marc Alarcón, va ordenar conscientment el tancament de les guinguetes en l’horari habitual causant-los un greu perjudici directe a més d’anunciar l’aplicació de sancions per l’incompliment de la normativa», diu la carta.
Segons explicava Julia Gómez ahir a Diari Més, «Sant Joan i el 15 d’agost són dos dies clau a Salou, quan hi ha més gent al municipi».
Assegura que va parlar amb el cap de la policia local dies abans del 15 d’agost per donar-li instruccions de l’horari de tancament excepcional de la nit dels focs artificials.
«El cap de la policia local va rebre les instruccions. Mai no ho he fet per escrit, sempre ho hem fet així. Sóc la regidora de Platges i estava molt tranquil·la, però l’endemà la meva sorpresa va ser quan vaig començar a rebre trucades dels concessionaris, queixant-se que havia passat la patrulla de la guàrdia urbana dient-los que aixecarien acta i que s’enfrontaven a una sanció de 1.500 euros si no tancaven a les dues. Van començar per la platja de Ponent i van recórrer tots els xiringuitos», deia Gómez ahir. Segons Gómez, el cap de la policia assegurava després que va rebre ordres per part del regidor que lidera la seva àrea de fer complir els horaris habituals. «El que ha fet aquest senyor és una il·legalitat. Platges són competència meva, estic indignada i ha perjudicat els ciutadans de Salou. Els xiringuitos han perdut diners. Tot plegat és una provocació», deia Gómez visiblement exaltada.
La regidora assegura que ningú va trucar-la per comentar res. «Si no estava d’acord m’havia de trucar. Però van anar de guingueta en guingueta demanant el número. M’ha desautoritzat completament», puntualitzava.
Segons apunta Gómez, el mateix portaveu del PP a Salou, Mario Garcia, va recordar al cap de la policia local de Salou que havia de fer tancar els xiringuitos de platges a les dues. Ho feia unes hores abans, segons Gómez, durant la processó de la Mare de Déu, quan totes les autoritats seguien a la imatge.
D’altra banda, la versió deis xiringuitos és confusa. Segons un concessionari de la platja de Ponent, només les guinguetes que estan instal·lades davant del punt de llançament del castell de focs tenien autorització d’obrir fins a les quatre.
El xiringuito de la platja Capellans assegura que va rebre la visita de la patrulla policial. Però passaven molts minuts de les tres de la matinada i, malgrat tot, van poder continuar oberts.