dimarts, 10 de setembre del 2024

Els tres micos savis

 


Una de les meves càndides amigues, que per ser distribuïdora independent d’una empresa multinivell creu, a més, que té llicència per a aconsellar sobre les vides alienes i matar-me de riure amb les seves afirmacions pseudo-espirituals en xarxes, va posar fa uns mesos la foto dels tres micos. Aquí trasllado la pregunta que l’acompanyava: “Cal fer cas d’això, d’escoltar, veure i callar?”.

Que Occident s’hagi apropiat dels tres micos savis del santuari de Toshogu i transformat el seu original lema (No escoltar el que et porti a fer males accions, No veure les males accions com una cosa natural i No parlar mal sense fonament), fins a convertir-ho en una frase frívola pròpia de xerrameca de carrer o de Facebook que és el mateix, em fa pensar en una altra manera d’entendre la vida segons les circumstàncies que ens envolten.

La interpretació d’aquesta saviesa dels simis —sempre emparentats amb els humans— d’una civilització tan llunyana i, malgrat tot, pròxima als filtres de Sòcrates que determinen la necessitat de la veritat, la bondat i la utilitat o, en altres paraules, “Si el que desitges dir-me no és cert, ni bo i fins i tot no és útil, per a què voldria saber-ho?”, per a mi és molt més efectiva que aquest supòsit passar de llarg i crear malvolença més d’acord amb la Vieja’l Visillo de José Mota... o caure en un excés de bonisme mal entès.

Jo, en els tres micos savis, que no van conèixer el mòbil, però són víctimes d’ell, només percebo: “Ho veig, ho escolto i ho dic”. Amb un cert rigor, naturalment, en cas contrari solament seria un abús de fake.

Tal com estem immersos en aquest caos que només porta a la destrucció, almenys, si aquest és el minut anterior al final de tot…, i abans que sonin les trompetes de l’Apocalipsi, fem-ho marxant amb la veritat, sense posseir-la totalment, però defensant-la i amb això guanyant la llibertat definitiva. Igualment, sucumbirem i almenys, d’una vegada, sabrem que hi ha allí on ningú vol anar, però tothom s’assegura d’estar lliure de pecat per a poder transcendir.

Diu el científic Melvin Vopson de la Universitat de Portsmouth, que té proves que la nostra vida és bàsicament una realitat de simulació inventada per una intel·ligència superior i sembla que molt ociosa. Ja ho qüestionava Leonard Hofstadter, personatge, en la sèrie The Big bang Theory: “Vols dir que algú ha pagat per jugar amb un paquet d’avatar amb ulleres, intolerància a la lactosa i l’asma?”.

És possible que el descobriment de les nostres peripècies universals resulti ser una altra seqüela o preqüela més esgarrifosa que El planeta dels simis.

Els creadors de ficció saben més que nosaltres, però la realitat sempre la supera. Té la seva lògica, alguns missatges i situacions esperpèntiques que no comprenem poden ser avisos dels viatgers del temps, un tema (aquest de ser-hi, allà, i aquí) que m’apassiona.

Ja el grup musical Abba ens va voler avisar amb Waterloo, fa dècades i no vam fer cas, davant la més gran broma nacional i  quasi històrica i que Pérez-Reverte ha descrit com ningú: Mortadelo i Puigdemont.

No hi haurà mico savi, ni extraterrestre, ni catedràtic, ni llunàtic, ni Spielberg, ni grec filosòfic que superi la definició de l’actualitat més absurda i de la decadència del comportament humà en dues paraules.

Tot això sense veure, escoltar i dir maldat, per fer cas als tres micos savis.

Carolina Figueras Pijuán, directora artística-coreògrafa i creativa. Autora del llibre Memorias de una corista.