dimecres, 13 de juny del 2012

Memorial Anton Adserias



Diumenge vinent, i coincidint amb la Festa Provincial dels Escacs Tarragonins, es disputarà a l’hotel Jaume I de Salou el Memorial Adserias. Es tracta d'un torneig infantil organitzat per l’Escola d’Escacs de Salou que vol recordar a qui va ser un gran amant i impulsor d’aquest joc a les nostres contrades, Anton Adserias, mort el mes de novembre passat. Amb motiu d’aquest homenatge, el Diari de Tarragona publica avui una entrevista del periodista Javier Díaz Plaza amb Enrique Saldaña, un dels dirigents de l’Escola d’Escacs de Salou, creada el març passat i ubicada al Centre Juvenil de la Masia Tous, i que reprodueixo tot seguit:

Els escacs són un joc o un esport?
― És joc, art, esport, depenent de la motivació de cada un. Si es competeix es converteix en un esport i, com a tal, cada quatre anys es disputen unes Olimpíades.
Per guanyar, cal tenir una estratègia definida?
― Els escacs són un joc molt flexible. Si hi hagués una estratègia definitiva per guanyar, tots la aplicaríem a les nostres partides.
És com plantejar un combat?
― Es pot dir que sí. S’ha d’estar preparat davant l’amenaça de l’adversari en el tauler i reaccionar de la millor manera possible.
És un joc de càlcul?
― Va més enllà. És un esport de lògica, que necessita càlcul, intuïció, imaginació, psicologia... Només els ordinadors el tenen programat com un esport de càlcul.
Els escaquistes sobrepassen la intel·ligència normal?
― Al meu entendre, no. Sí bé és cert que grans talents de la història han destacat dins del camp dels escacs. Els jugadors d’escacs potencien la memòria lògica i la memòria visual: pràcticament tots recorden moltes posicions concretes i partides jugades per ells i per altres jugadors.
Què diferencia un professional d’un amateur?
― Saber què requereix cada posició determinada, i això s’adquireix no per coeficient mental sinó per experiència. Com en tots els àmbits, també hi ha hagut prodigis que han assimilat aquest saber més ràpidament i a edats més curtes.
El Parlament Europeu promou els escacs com a assignatura opcional a l’escola.
― Em sembla una decisió molt encertada. Ja fa anys que en altres països ―el bloc de l’Est, Israel...―  és assignatura obligatòria a les escoles, al mateix nivell que la música. A Espanya sembla que s’està elaborant un projecte perquè acabi sent una assignatura optativa, la qual cosa ja és un pas important. Amb els anys, es veurà l’encert d’aquesta mesura.
Què aporta als nens?
― Els ajuda a interactuar amb els altres, i a superar l’egocentrisme característic d’aquestes edats. Com que és una activitat competitiva, afavoreix el desenvolupament de la capacitat de lluita en la vida. Els ensenya a respectar unes regles i als adversaris. Ensenya als nens a prendre decisions importants, després d’haver analitzat diferents opcions.
Complementa la seva formació?
― Els escacs ajuda als nens a exercitar la concentració, la memòria, la intuïció, la creativitat, la paciència, la perseverança o l’atenció. I motiva hàbits d’estudi, de lectura i investigació.