divendres, 27 de setembre del 2024

ERC considera que el Dia de la Hispanitat és la festa d’un genocidi

 


En el ple de dimecres passat, ERC es va oposar a la moció de Vox d’il·luminar l’edifici consistorial amb els colors de la bandera espanyola en considerar que la festa del Dia de la Hispanitat commemora una invasió i un genocidi, tal com li ha recordat al rei d’Espanya la presidenta electa de Mèxic, Claudia Sheinbaum.

Segons va exposar la regidora Elena Zhukova, “el 12 d’octubre no hi ha res a celebrar. Des d’una perspectiva catalana i republicana no és motiu de celebració. Per a molts catalans aquesta data simbolitza una història de dominació, imposició i falta de reconeixement de la diversitat cultural i política”.

“La commemoració del Dia de la Hispanitat es basa en el fals relat històric que ressalta la colonització d’Amèrica com un descobriment metre que per nosaltres i molts països llatinoamericans es considera una invasió i un genocidi. Va comportar la destrucció de cultures autòctones i l’explotació dels pobles originaris”.

“Il·luminar l’Ajuntament amb els colors de la bandera espanyola entenem que és un gest d’adhesió a una festa que lluny de promoure la unitat i la convivència rememora episodis d’imposició i deslegitimació de la identitat catalana.

El nostre objectiu és la construcció d’una república catalana que garanteixi el dret i llibertat de tota la ciutadania. I aquest dia no s’alinea amb aquest objectiu”.

“Creiem que l’Ajuntament hauria de representar a tota la ciutadania i, per tant, les seves accions haurien de ser sensibles a la diversitat d’opinions i sentiments dins de la població.

Il·luminar-lo amb els colors de la bandera espanyola en un dia que té una connotació tan divisiva per a una part important de la població és una manca de respecte d’aquesta pluralitat”.

“En comptes de promoure la imposició d’una simbologia concreta seria més adequat optar per actes que fomenten la convivència, el respecte, la diversitat i el diàleg”.

ERC havia estat durament criticada en aquest ple pel portaveu del PP, Mario García, qui considerava que, a canvi de bon sou i càrrec, els republicans renunciaven als seus principis ideològics antagònics als de l’unionista alcalde, Pere Granados, que cada vegada promou més actes de suport a la pàtria espanyola.