dilluns, 30 de setembre del 2024

Model productiu

 


Hi ha mentides i perversions que a força de repetir-se calen en la ment dels éssers senzills i acrítics. Persones que no s’adonen que són víctimes d’un engany orquestrat d’un mode quasi científic.

No existeixen les veritats, sinó relats. La realitat és un continu de relats dels quals la major part de les vegades no som conscients. Grans propagandistes com Bernays, Lippman i, per què no dir-ho, Goebbels ens han arrabassat la realitat substituint-la per això que ara els postmarxistes estructurals diuen relat.

Els poders polítics utilitzen aquestes eines sociològiques per a modelar les concepcions de realitat, cada vegada més alienes a la veritat experiencial substituint-la per constructes eteris buits de contingut.

Les paraules es converteixen no ja en mitjans de comunicació de realitats sinó en armes en una batalla cultural per a oferir versions alternatives a la veritat.

Un d’aquests constructes és això que els nostres insignes polítics diuen model productiu.

És una cosa d’aquestes que fa anys que sento i que encara ningú me n’ha donat explicació. Pel que visc i veig cada dia això del model productiu té alguna cosa a veure amb el fet que la meva ciutat, irremissiblement, ha de viure d’un turisme barat, estacional, de borratxera i sol. Res a veure amb el que esperaria de la responsabilitat que se suposa que hem dipositat en els gestors del nostre futur. Gens d’industrialització, amb sous dignes, amb treballs desestacionalitzats, amb sindicats forts que protegeixin el treballador. No, res d’això.

Fixin-se que ara una ciutat es pot convertir en Capital de la Cultura Catalana amb només un museu dedicat a la ceràmica. No sé si riure o plorar.

És tanta la impostura que em resulta difícil tenir una opinió. Aclaparat, soc espectador d’una farsa que traspassa fins a les més profundes percepcions de la meva la realitat. No nego que el surrealisme pugui ser una de les manifestacions de l’ànima hispana, però això és massa. És un Quo usque tandem abutere patientia nostra? (“Fins quan abusaràs de la nostra paciència?”). Després vindran les lamentacions. Que si la ultradreta, esquerra, partits xenòfobs, racistes, etc. La paciència té graus, les respostes a vegades no. Cadascun ha de responsabilitzar-se dels seus fets i no caure en enganys. Ningú pararà les rodes de la història i són precisament aquests elements polítics que tenen la responsabilitat de portar-nos cap al futur els que ens posen als peus de la inevitabilitat de l’acció política.

Potser tot això només és el resultat d’una falta d’ètica personal i de com l’exercim amb la resta de la comunitat. Arribarà el moment que només quedi l’eliminació objectiva dels elements que distorsionin el camí ral de la vida cap a la seva cerca de la veritat i la llibertat.

Poc consol serà, llavors, refugiar-se en paraules com a democràcia i eleccions suposadament lliures. Les rodes de la història no les canvia ningú. Els petits polítics que hagin abjurat del seu deure envers els seus conciutadans seran només un malson del passat.

És imperatiu que aquelles persones que han estat triades per a gestionar la polis facin un replantejament de les prioritats que els han portat a un lloc decisori abans que hàgim de lamentar la seva falta de capacitat i ètica. Que sàpiguen que no són allí per a la seva creixença personal i política sinó que són serfs del poble.

Una col·laboració d’Hispania Posterior.